PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK GYEREKEKNEK
"Kertelj Te is kiskertet!" pályázat
http://valaszuton.hu/kertelj-te-is-kiskertet-palyazat-gyerekeknek/
A Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány kertművelő pályázatot hirdet 3-14 éves gyermekek részére. Olyan gyerekek jelentkezését várjuk, akik otthon vagy nagyszüleiknél kis kertet alakítottak ki maguknak szüleik, nagyszüleik segítségével, és művelik azt.
Programunk célja: a legfiatalabb korosztály ösztönzése saját kiskert kialakítására, mely során már fiatalon elsajátíthatják a kertművelés alapjait, kapcsolatba kerülhetnek a talajjal, a növényekkel, a kert hasznos és káros állataival, megtapasztalhatják a növények nevelésének lépéseit, és saját munkájuk eredményét, gyümölcsét.
A kert lehet: díszkert vagy konyhakert, de akár a kettő keveréke is; balkon-, erkély-, teraszkert.
Regisztrálni 2021. április 30-ig szükséges a kiskert@valaszuton.hu e-mail címen név, életkor, város, e-mail cím megadásával.
A pályázatokat, mely a kitöltött pályázati adatlapból és maximum 6 fotó beküldéséből áll, 2021. június 30-ig kell beküldeni szintén a kiskert@valaszuton.hu e-mail címre.
Néhány szempont, melyeket figyelembe veszünk az elbírálásnál:
A gyermekek által művelt kiskert legalább 1 négyzetméteres legyen, melyben legalább háromféle növényt termeszt, balkonon nincs méretkikötés, de legyen legalább háromféle növény. Bármilyen növény termeszthető, legyenek azok konyhakerti növények, dísznövények, virágok, stb. A kiskert legyen szépen gondozott, gyommentes, ápolt, ötletesen kialakított.
Örömmel vesszük, ha a kiskertben nem alkalmaznak vegyszereket, hanem kizárólag öko- és biomódszerekkel történik a termesztés, jó, ha történik komposztálás, mulcsozás, csapvíz helyett összegyűjtött esővíz használata.
Szintén kedvező elbírálásban részesítjük azokat a kiskerteket, ahol a gyermekek megismerik a hasznos élőlényeket, melyek a kiskertészek munkáját segítik, és ezeket az élőlényeket be is csalogatják a kertjükbe: madárodúk, madáretetők, rovarhotelek, süngarázs, stb. kihelyezésével.
Díjazás: a legjobbnak ítélt három kiskert-tulajdonos értékes ajándékcsomagban részesül. Emellett a kiskerteket közönségszavazásra bocsátjuk közösségi oldalunkon, ahol a legtöbb szavazatot kapott kiskert különdíjban részesül.
A díjak átadására (vagy postázására) 2021. augusztusában kerül sor.